Green Jalapeno granule 30g
Kód: 801018Detailní popis produktu
Green Jalapeno granule 30 g
Mexická nestárnoucí chilli klasika
Tyto nejznámější chilli papričky na světě netřeba představovat. Jalapeno odrůdy Capsicum annuum (papriky keříkové) dostaly název podle města Xalapa (někdy též nazývané Jalapa) v mexickém státě Veracruz. Věděli jste ale, že v Mexiku jsou výrazem Jalapeno označovány tyto papričky pouze v naloženém stavu? Čerstvým zeleným plodům říkají "cuaresmenos" (podle mexického katolického svátku Lent neboli Cuaresma, který trvá 40 dní a mnozí se během něj vzdávají konzumace masa) nebo "chile gordo" (v překladu tlustá paprika).
Ačkoliv mají tyto papričky nesčetné množství různých variant lišících se velikostí, chutí a pálivostí, typická Jalapeno je dlouhá cca 8–10 cm s průměrem 2,5 cm, má protáhlý zvonkovitý tvar s tupou a kulatou špičkou. Běžná pálivost se pohybuje okolo 8 000–10 000 SHU, slabší druhy mohou mít i pouhých 2 500 SHU. Vzhledem k tomu, že tato paprička se objevuje úplně všude – od nejrůznějších omáček až po burgery nebo pizzy – je pro některé vrcholnou zkušeností s chilli a považují ji za “pekelně” pálivou. V porovnání s ostatními papričkami na Scovilleho stupnici má však pořádně co dohánět.
Zelená nebo červená?
Setkat se můžete s Jalapeno papričkami obou barev. Zelené Jalapeno jsou papričky nedozrálé. Jsou více pálivé a déle vydrží. Také proto na ně v čerstvé podobě narazíte častěji než na ty červené. Pro zajímavost, jakmile se na zelených papričkách utvoří jemné prasklinky, dosáhla paprička ve své nezralé dospělosti nejlepší chuti (ačkoliv někteří považují tyto vrásky za známku nekvality). Po plném dozrání získá barvu červenou. Červené Jalapeno mají plnější chuť, jemnější strukturu a výraznější sladkost. Běžně jsou určené spíše k sušení nebo uzení – takto upravené se nazývají Chipotle.
Ochutnejte oblíbenou sušenou papričku aztéckých císařů
Jalapeno byly považovány za první a nejstarší kultivovanou plodinu na západní polokouli, a to ještě v době před aztéckou civilizací. Aztékové papričkám přikládali obrovský význam. Běžně chilli sušili na slunci, což ovšem u Jalapeno kvůli jejich tlusté dužnaté slupce nebylo možné. Začali je proto nejdříve udit, a až poté sušit. Díky tomu vznikly dnes známé Chipotle. Takto zpracované Jalapeno se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a byly využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály. Tradičně z nich byla pro císaře a jeho hosty připravována omáčka, která obsahovala také rajčata, ořechy, dýňová semínka, čokoládu a karamel. Většinou se podávala ke zvěřině, mořským plodům a drůbeži.
S Jalapeno neuděláte chybu v žádném jídle, kterým se chystáte pohostit návštěvu, rodinu nebo úplné chilli začátečníky. Červené sušené Jalapeno dodají pokrmům výraznou, ale zároveň jemnější hřejivost a krásnou barvu. Díky své nasládlé paprikové chuti se hodí prakticky do všech jídel, ve kterých byste běžně použili klasickou červenou mletou papriku. Zvýrazníte jimi chuť mletého masa, salsy, dušených pokrmů, steaků, vajec nebo kuřecího masa. Ideální jsou samozřejmě do tradičních mexických jídel, jako jsou tacos, burritos, tamales, pokrmy z kukuřice nebo fazolí a nejrůznější omáčky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.